Schone Rivieren onderzoek aan het Scheur
Nieuwe vrijwilliger welkom!

Nederland is rijk aan prachtige rivieren! Helaas worden ze vervuild door veel plastic en afval. Schone Rivieren brengt samen met 1.100 vrijwillige rivierafvalonderzoekers de plasticvervuiling in Nederland in kaart. Ook in Maassluis langs het Scheur zijn rivierafvalonderzoekers actief.

Word ook vrijwillige afvalonderzoeker

Als vrijwillige onderzoeker verzamel je data die gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek. Om het rivierafvalprobleem bij de bron aan te pakken, is het belangrijk om te weten welke producten de grote vervuilers zijn. Het onderzoek wordt langs verschillende grote rivieren in Nederland uitgevoerd.

De rivierfafvalonderzoekers komen twee keer per jaar in actie op een eigen trace van 100 meter lang; in de perioden half februari tot half maart en half oktober tot half november. Ze turven tijdens het onderzoek heel precies alle verschillende soorten afval en natuurlijk ruimen ze het afval ook op. Ter hoogte van bedrijventerrein De Dijk ligt het trace waar vrijwilliger Suzanne nu 3 keer het onderzoek heeft uitgevoerd.

Afval van het eerste onderzoek

Plastic staat op 1

De eerste keer, in november 2020 zijn er 186 intems geturft en het meest gevonden afval was plastic met 175 stuks. Wat opvalt is dat er niet zoveel recreatief afval wordt gevonden zoals blikjes, flesjes en snoepverpakkingen. Eind februari 2021 werden er fors meer items geturft, wel 307 stuks! Ook toen stond plastic weer op nr. 1 met 295 stuks. Een half jaar later, in november werd weer veel minder gevonden: 115 items waarvan 89 in de categorie plastic. Wat toen wel opviel was de enorme hoeveelheid kleine stukjes piepschuim. Zou dat verband kunnen houden met de bouwwerkzaamheden van de Kade, vroeg Suzanne zich af? Naast het turven wordt ook gekeken of er plastic granulaat ligt. Dat zijn kleine bolletjes die als grondstof in de plasticindustrie worden gebruikt. Ze zijn niet makkelijk met het blote oog te vinden. Daarom wordt er altijd organisch materiaal (plantenresten) meegenomen om thuis te onderzoeken. Op dit trace zijn gelukkig nog geen plastic bolletjes gevonden.

Deze bolletjes zijn op dit tracé gelukkig (nog) niet gevonden

Doe mee!

Het volgende onderzoek wordt weer gepland tussen half februari en half maart. Hiervoor wordt nog een nieuwe rivierafvalonderzoeker gezocht.
Wil jij graag bijdragen aan plasticvrije rivieren? Neem dan snel contact met ons op via: duurzamemaassluizers@gmail.com  Dan brengen we je in contact met Suzanne en de Schone Rivieren organisatie.
Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op www.schonerivieren.nl