#TrashtagMaassluis

Jongeren in beweging voor een schonere wereld
‘think global, act local’ met de #TrashtagMaassluis


Op zaterdag 28 augustus gaat Scouting Paulusgroep Maassluis op pad voor een schoner
Maassluis in het kader van de #TrashtagMaassluis, een initiatief van de gemeente Maassluis i.s.m. Duurzame Maassluizers en Operatie Afval.


De Paulusgroep begint in de ochtend met meerdere groepjes die verschillende routes afleggen om zwerfafval op te ruimen in de omgeving van winkelcentrum Palet. Gaandeweg maken zij foto’s van afval hotspots voor en nadat ze zijn opgeruimd. Vervolgens worden de foto’s geupload om anderen te inspireren. Zo werkt #Trashtag!


Het concept van de woorden trash (afval) en hashtag, is erg simpel: door de hashtag symbool te gebruiken komen alle foto’s samen op een plek. #TrashtagChallenge is de internationale naam van deze actie, want dit concept is over de hele wereld te vinden.

#TrashtagMaassluis werkt zo:

Stap 1: Je zoekt een afvalhotspot.
Stap 2: Maak vooraf een foto van de plek, daarna ruim het afval op.
Stap 3: Neem een foto van de plek nadat hij helemaal opgeruimd is met jou en de vuilniszakken in beeld.
Stap 4: Upload beide foto’s, gebruik #TrashtagMaassluis. Je kan het ook delen met je eigen vrienden.

Zwerfafval blijft een groot ergernis

Veel mensen ergeren zich aan al het afval in hun omgeving. Sommige plaatsen bevatten zoveel zwerfvuil voor zo’n lange tijd dat het, voor sommige bewoners, een onderdeel wordt van het landschap.
Of het nu op een bewuste of onbewuste manier is, zwerfafval treft ons allemaal. Leven in een met afval gevulde omgeving creëert negatieve emoties. Door dag in dag uit naar rotzooi te moeten kijken kan een gevoel van frustratie opgewekt worden wat kan leiden tot stress. Je kunt ook een onveilig gevoel ervaren door de viezigheid om je heen en het gebrek aan respect voor de gemeenschap.


De gemeente Maassluis en de bewonersgroep Duurzaam Maassluizers werken i.s.m. Operatie Afval van stg. Lawine om tegengas te geven aan zwerfafval. De Scouting Paulusgroep zijn op 28 augustus erbij om de spits af te bijten van #TrashtagMaassluis.