Je huis energie neutraal maken

Energietips

In een serie berichtjes praatten we u bij over de maatregelen die u kunt nemen om uw huis te verduurzamen. Hieronder een klein overzichtje:

Tip #1: Donkergroene energie: de energie die je niet gebruikt

Tip #2: A+ voor alle apparaten

Tip #3: Isoleren van je huis

Tip #4: Je eigen energie opwekken met zonnepanelen

Tip #5: Warmte opwekking en warm water zonder gasgebruik

BENG of HENG

Als u al het bovenstaande heeft gedaan dan is uw huis BENG! Bijna energie neutraal. Of misschien wel HENG!, helemaal energieneutraal.

Wat nog rest is aandacht geven aan de kookplaat en de ventilatie.

Voor de kookplaat is het eenvoudig: inductie!

Bij een goed geïsoleerd huis is ventilatie heel belangrijk. De tot nu toe gebruikelijke ventilatie-units zijn behoorlijke energieslurpers. Ze zuigen warme lucht uit het huis en blazen dat naar buiten. Via roosters of op een andere manier komt koude buitenlucht binnen. Weg is de energie!

Om dat te verbeteren zijn er WTW (Warmte Terug Win) ventilatie-units. De warmte uit de afblaaslucht wordt eruit gehaald en de koude lucht wordt verwarmd voordat deze wordt ingeblazen. De afgekoelde lucht naar buiten geblazen. Dat warmte wisselen van uitblaas naar inblaas werkt vaak met een kleine warmtepomp.

Meer informatie

Tot slot verwijzen we nogmaals naar uitgebreider advies via de WoonWijzerWinkel. Of als u liever ervaringen van stadsgenoten hebt, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met één van ons.