Tips voor een energievriendelijk huis #1

Het hoeft geen toelichting, de CO2 en stikstof problematiek zal u niet ontgaan zijn. Het is makkelijk om naar anderen te wijzen, bedrijven zijn vaak grote vervuilers. Maar ook als inwoners kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen. Daar is het ondertussen wel eens de hoogste tijd voor. En zo moeilijk is het niet. In een serie berichtjes willen we hier wat tips meegeven. Vandaag de eerste tip.

Donkergroene energie: de energie die je niet gebruikt

Eigenlijk niet zo leuk maar wel heel nuttig en simpel te doen.

We kijken naar het sluipverbruik. Dat is de stroom die alle apparaten die op “Stand-by” staan gebruiken zoals de koelkast, het modem enz.

In mijn huis is het sluipverbruik ongeveer 0.1kW. Dat is niet veel, 2 cent per uur, lig ik niet wakker van. Maar een jaar telt 8760 uur. Per jaar is het sluipverbruik dus 876 kWh. Op ons normale jaarverbruik van 2800 kWh toch een behoorlijk deel. Én 175 euro per jaar. Best zinvol om daar aandacht aan te geven.

De apparaten die stand-by staan zoals de TV, ons koffieapparaat, een paar computers, laadapparaatjes voor telefoons enz. enz. staan vaak uren achtereen nodeloos aan. Vaak hebben ze niet eens meer een knopje om ze echt uit te zetten. Door die aan te sluiten achter een schakelaar moet daar wat te verdienen zijn.

Nog meer ideeën voor snel besparen? Kijk ook eens bij: Snel besparen – WoonWijzerWebshop