Het hoeft geen toelichting, de CO2 en stikstof problematiek zal u niet ontgaan zijn. Het is makkelijk om naar anderen te wijzen, bedrijven zijn vaak grote vervuilers. Maar ook als inwoners kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen. Daar is het ondertussen wel eens de hoogste tijd voor. En zo moeilijk is het niet. In een serie berichtjes willen we hier wat tips meegeven. Vandaag de tweede tip. (De eerste vind je hier.)
A+ voor alle apparaten
Energielabel A of liever nog A+ verbruikt duidelijk minder stroom. De energieprijs schommelt maar over een langere periode gezien is er een duidelijke stijging. Een iets hogere aanschafprijs wordt terugverdiend in meestal maar een paar jaar. Daarna is het blijvend goedkoper. Ook als de dingen nog wel goed werken is het tóch zinvol om te overwegen om ze te vervangen. Het energieverbruik en dus ook de CO2-uitstoot daalt.
De koelkast maakt veel draaiuren en het is dus zinvol om daar eens naar te kijken. Wij hebben een paar jaar geleden onze koelkast vervangen voor een zuiniger exemplaar. De oude was 930 Watt, de nieuwe 350 Watt. Het was een inbouwversie, dus even groot.
De oude koelkast deed het nog prima, stond heerlijk te zoemen, het viel niet mee om een goed werkend apparaat weg te doen. Maar koelkasten zijn zo sterk verbeterd de laatste jaren dat ze zichzelf terugverdienen in een paar jaar en dus is het gewoon verstandig om een nieuwe te kopen.
De wasdroger, een stroomvreter. We gebruiken hem zo min mogelijk. Onze oude nam 2,2kW en moest een eigen zekering. De nieuwe is een “warmtepompdroger” Er zit een klein warmtepompje in het ding. Deze neemt 0,9 kW en kan op een gewoon stopcontact. Er zit wel een extra filter in dat ook regelmatig moet worden schoongemaakt.
De wasmachine. Kijk naar het energielabel, ook hier, iets duurder in aanschaf maar omdat de energieprijzen stijgen toch goedkoper. Was op een zo laag mogelijke temperatuur.
Eerdere berichten in deze serie
Tip #1: Donkergroene energie, de energie die je niet gebruikt