Tips voor een energievriendelijk huis #3

Het hoeft geen toelichting, de CO2 en stikstof problematiek zal u niet ontgaan zijn. Het is makkelijk om naar anderen te wijzen, bedrijven zijn vaak grote vervuilers. Maar ook als inwoners kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen. Daar is het ondertussen wel eens de hoogste tijd voor. En zo moeilijk is het niet. In een serie berichtjes willen we hier wat tips meegeven. Vandaag de derde tip. (Hier tip 1, en hier tip 2)

Isoleren van je huis

Dit is het echte werk, de volgende stap. En deze stap is eigenlijk onontkoombaar.
De isolatienormen bij nieuwbouw zijn al tientallen jaren regelmatig aangescherpt. Dus in zo’n huis zit je al goed. Huizen die gebouwd zijn voor 2010 gelden tegenwoordig als niet, matig of slecht geïsoleerd. En dan is actie ondernemen verstandig.


De komende jaren moeten alle huizen “van het gas af”. Goede isolatie is dan een must. Je kan erop wachten natuurlijk totdat het zover is dat het echt niet anders meer kan maar dat is niet slim. Isolatie materiaal is ideaal, het vraagt maar éénmaal aanbrengen, het vraagt geen onderhoud en het gaat zomaar de levensduur van je huis mee.


Doe het dus wel in één keer goed! Voorkom dat je het later moet gaan vervangen.
Van alle energiebesparende maatregelen is dit niet de goedkoopste. Maar je kan elk jaar iets doen, eerst de vloer, dan het dak, dan de muren en tussendoor het glas (oud dubbelglas moet je ook vervangen naar A+++). Zo blijven de kosten overzichtelijk en kom je niet ineens voor grote verrassingen te staan. Omdat het zo lang meegaat verdient het zich altijd terug. Begin dus nu al en geniet er zo lang mogelijk van.

Er is nog een aspectje. Ooit gaat elk huis “van het gas af”. Als je huis goed geïsoleerd is dan kan volstaan worden met een kleinere en dus goedkopere warmtebron (warmtepomp of stadsverwarming). Met dat aspect erbij is isoleren financieel nog gunstiger.
Bent u onzeker, neem dan contact op met één van ons. Wij hebben al wat ervaringen en kunnen u misschien helpen.

Nationale Duurzame Huizenroute ook in Maassluis

Op 30 oktober en 6 november vindt de Nationale Duurzame Huizenroute plaats. U kunt dan ook voorbeeldhuizen in Maassluis bezoeken. Klik hier voor een overzicht.

Meer informatie

Duurzaamheidslening | Gemeente Maassluis

Maassluis – WoonwijzerwinkelWoonwijzerwinkel

Tips voor een energievriendelijk huis #1 | Duurzame Maassluizers

Tips voor een energievriendelijk huis #2 | Duurzame Maassluizers