Tips voor een energievriendelijk huis #5

Het hoeft geen toelichting, de CO2 en stikstof problematiek zal u niet ontgaan zijn. Het is makkelijk om naar anderen te wijzen, bedrijven zijn vaak grote vervuilers. Maar ook als inwoners kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen. Daar is het ondertussen wel eens de hoogste tijd voor. En zo moeilijk is het niet. In een serie berichtjes willen we hier wat tips meegeven. Vandaag de vijfde tip. (Hier tip 1hier tip 2hier tip 3 en hier tip 4).

Warmte opwekking zonder gas

De gemeente is bezig met een “warmtetransitie-visie” en gaat voor elke woonwijk een oplossing aanbieden. Dat kan een warmwaternet zijn waarop huizen kunnen worden aangesloten. Maar dat gaat nog wel even duren voordat het operationeel is.

Als u nu een CV ketel heeft die aan vervanging toe is, wat moet je dan. Toch maar weer een nieuwe ketel kopen?
Op dit moment zijn eigenlijk alleen warmtepompen een mogelijkheid om het huis zonder gasverbruik te verwarmen. Als uw huis tenminste degelijk geïsoleerd is.

U kunt er ook voor kiezen om een kleine warmtepomp te laten samenwerken met de bestaande CV ketel: een hybride verwarmingssysteem. De warmtepomp verwarmt dan primair het huis maar als het buiten te koud is dan springt de oude CV ketel bij. Dat bijspringen van de CV ketel gebeurt in de praktijk hooguit enkele dagen per jaar (als het huis tenminste goed geïsoleerd is).

Warmtepompen maken een behoorlijke ontwikkeling door de laatste jaren. Ze worden stiller en milieuvriendelijker maar dat verschilt nogal per merk. Al met al is het kiezen voor “van het gas los” sterk afhankelijk van de situatie. Ook voor dit onderwerp: neem gerust contact op met één van ons.

Warm water zonder gas gebruik

Als je de combiketel vaarwel zegt dan is de vraag hoe aan warm tapwater te komen. Daar zijn verschillende oplossingen voor.

  • Elektrische boiler.
    • Heel ouderwets, een energieslurper. Al zijn er tegenwoordig wel slimme exemplaren die zelflerend de temperatuur van het tapwater aanpassen aan het gedrag van de gebruiker(s). Dat is iets zuiniger. Heeft een aparte groep in de meterkast nodig.
  • Doorstroomboiler
    • Goedkoop apparaat, gebruikt veel energie maar alleen als er warmwatervraag is. Het energieverbruik kan gecompenseerd worden met een extra zonnepaneeltje. Het vraagt aanpassing in de meterkast voor een driefasen aansluiting. Vooral geschikt voor kleine gezinnen of eenpersoonshuishoudens. Is klein en laat zich makkelijk inbouwen.
  • Close-in boilers en kokendwater-kranen
    • Zijn alleen geschikt voor keuken gebruik. Gebruiken best veel energie, een Close-in boiler al snel 500kWh en een kokendwater-kraan minimaal 200 kWh. Voordeel is dat er geen wachttijd is, het warme of kokende water is direct beschikbaar.
  • Warmtepompboiler
    • Vaak gekoppeld aan een ventilatiesysteem maar dat hoeft niet. Haalt de warmte uit de binnenomgeving door middel van een kleine ingebouwde warmtepomp. Gebruikt een kwart van de energie t.o.v. een elektrische boiler.
  • Zonneboiler
    • Een warmwaterpaneel op het dak en een opslagvat op zolder. Vraagt wel deskundige installatie. Vraagt ook naverwarming in de winter. Maar in de zomer is er nauwelijks energieverbruik voor het warme tapwater. Op de lange duur de goedkoopste optie.
  • Boiler gekoppeld aan de verwarmingswarmtepomp
    • Dan doe je alles in één keer. Een warmtepomp voor de verwarming én warm tapwater. De verwarming heeft bijvoorbeeld 40 graden water nodig. De boiler heeft altijd tenminste 60 graden water nodig. De warmtepomp moet daar wel hard voor werken. Energetisch vaak niet de beste oplossing.

Warm tapwater laat dus heel veel keuzes. Als je er niet echt inzit, dan duizelt het je al snel. Een aantal Duurzame Maassluizers heeft al ruime ervaring. We helpen u graag verder.

WoonWijzerWinkel

Voor advies kunt u ook terecht bij de WoonWijzerWinkel. Op 21 december 2021 komt die naar Maassluis met de WoonWijzerWagen. Ze zijn de hele dag te bezoeken tijdens de weekmarkt bij de Koningshoek.