Warmtescan woning

warmtescan voorgevel

De gemeente Maassluis heeft eind vorig jaar bewoners in staat gesteld om een warmtebeeldopname van hun woning te laten maken. Op een koude avond maakte een medewerker van WoonWijzerWinkel diverse opnames van een woning met een infrarood camera. Vooraf werd gevraagd om in alle vertrekken de verwarming vol aan te zetten. De beelden werden enige tijd later beschikbaar gesteld aan de bewoners, die tijdens een online-overleg nadere toelichting en adviezen konden krijgen. Daarbij werden ook aanvullende tips gegevens die op grond van het bouwjaar van de woning van toepassing waren, zoals vloer/kruipruimte-isolatie en dak-isolatie.

Op de warmebeeldfoto’s is in het midden een cirkel te zien. Daar is de temperatuur volgens het getal linksboven. De overige kleuren geven het bereik boven en onder dat punt aan (zie de kleurenbalk rechts). De vlekkerige kleuren op de zijgevelfoto maken duidelijk dat de spouwmuur-isolatie verzakt of verpulverd is. Herstel hiervan door een isolatiebedrijf kan veel energie besparen. Op de foto van de voorgevel is te zien dat er isolatie rondom het raam is verdwenen: hier lekt veel warmte weg. Ook is te zien dat het ‘gele’ raam in het portiek een origineel oud dubbelglasraam is met een lage isolatiewaarde. Het andere raam is oranje: deze ruit is later geplaatst en isoleert al beter (nog geen HR++ -dat kleurde blauw op een andere foto).

Een volgende stap in dit proces is een vrijblijvende offerte van een isolatiebedrijf, dat via een kijkgaatje in de spouwmuur onderzoek doet. De overheid geeft dit jaar subsidie bij het uitvoeren van twee energiebesparende maatregelen. Dus zowel voor het milieu als voor de eigen portemonnee kan een warmtescan veel opleveren.

warmtescan zijgevel