Succesvolle plantenjacht

Al 9 jaar organiseert Floron de Eindejaarsplantenjacht waar iedereen aan mee kan doen. Floron (Floristisch Onderzoek Nederland) is een organisatie die zich inzet voor onderzoek naar en bescherming van de Nederlandse wilde flora. En met de jaarlijkse plantenjacht roepen zij iedereen op om op zoek te gaan naar wilde planten die nog bloeien in de periode vanaf Kerst tot en met 3 januari.

Planten speuren in Maassluis

De regionale afdeling Waterweg Noord/KNNV organiseerde op 3 januari een (Nieuwjaars!) plantenjacht met als startpunt Metrostation Maassluis-West. Iedereen was welkom om mee speuren naar nog bloeiende planten. Een aantal leden van de groene werkgroep van de Duurzame Maassluizers haakten aan bij de zoektocht.

Top 3 winterbloeiers

Het eindresultaat verraste alle aanwezigen. Direct na de start vanaf het metrostation werden al een flink aantal bloeiende plantjes gespot, En ook verderop, in Natuurspeeltuin Avondturis, kwam de groep nog verschillende bloemen tegen. Na een uurtje rondwandelen kwam de eindscore uit op 19 planten! Deze zijn uiteraard door één van de KNNV leden doorgegeven aan Floron. Op de website van Floron werd later in de week het overzicht van alle genoteerde bloeiende planten gepubliceerd. De planten uit de top 3 werden ook in Maassluis gevonden, namelijk:
Klein kruiskruid, Paase dovenetel en Vogelmuur.

Klein kruiskruid
Paarse dovenetel

De hele lijst

Naast genoemde top 3, vonden we ook deze planten:

Madeliefje, Scherpe boterbloem, Raapzaad, Paardenbloem, Bezemkruiskuid, Hazelaar, Grote ereprijs, Gewone reigersbek, Grijskruid, Kleefkruid, Grauwe wilg, Duizendblad, Klein streepzaad, Kleine veldkers, Straatgras, Reukeloze kamille.

Wil je meer weten over deze planten, kijk dan eens op de website: Flora van Nederland. Hier is heel veel informatie te vinden over alle planten: https://www.floravannederland.nl/planten/

Straatgras
Paardenbloem
Hazelaar (de felroze kleine bloemen)