In de vijver van het Wipperspark zit aardig wat leven en het water is ook best wel schoon. Dat is de uitkomst van het: Wie, wat wateronderzoek!
Op zaterdagmiddag 22 juli kwamen in totaal 10 kinderen en ouders naar het park om te helpen met het wateronderzoek. Zit er leven in en is het een beetje schoon? Dat vroegen Lies en Suzanne zich af. Zij zijn als vrijwilligers actief voor de Duurzame Maassluizers en het Duurzaamheidscentrum Maassluis.
Goed kijken en proefjes doen
Bij een onderzoek ga je eerst eens goed kijken naar de situatie, wat is het eigenlijk voor water; een sloot, rivier, kanaal, plas of vijver? En is het water troebel of helder, ondiep of diep en ligt er rommel in?
Dan is het tijd voor proefjes. De kinderen haalden met een glazen pot wat water uit de vijver. Daarna ging dit door een koffiefilter. Wat bleef er achter in het filter? Vooral kleine groene stipjes. De volgende proef was het meten van de pH. Diertjes leven het liefst in water met een pH van 6 of 7. Uit alle pH proeven kwam naar voren dat het water van de vijver een pH heeft van 7, dat is mooi.
Wat leeft er in de Wippersparkvijver?
De pH waarde van het water is dus goed voor de diertjes. Welke diertjes zijn er in de vijver te vinden? Met schepnetjes werd er enthousiast gevist. In platte witte bakken kun je de vangst goed bekijken. Eerst houden de diertjes zich even stil en vervolgens zie je van alles bewegen zoals; schaatsenrijders, watervlooien, bootsmannetjes en juffer larves. Ook is er een klein visje gevangen, waarschijnlijk een snoekbaars. En ook nog een kleine bloedzuiger.
Exoot!
En helaas: wel heel spectaculair, maar ook best een probleem: de Amerikaanse Rivierkreeft. Ook deze kwam in een schepnetje terecht. Deze kreeft hoort hier van nature niet thuis en geeft ook problemen. In het filmpje onder de foto, legt Ernst van het Hoogheemraadschap van Delfland uit waarom.